Hogyan válassz magadnak ágyat?
2015. február 06. írta: Tértündér

Hogyan válassz magadnak ágyat?

hogyan legyen praktikus és szép az ágy?

Sokszor meglepődöm, hogy számomra triviális dolgok másoknak mennyire nem azok.

Nemrégiben egy kedves barátunk ámult el azon, hogy létezik olyan ágy, aminek nincs pereme. Én legutóbb a JYSK kínálatában láttam ilyet:

Régen,-sőt ma is van- az IKEA kínálatában is volt olyan rugós matrac, amire eleve rá van szerelve az ágyrács, és ebbe csak egy ágylábat kell beletekerni. (A régen jelzőt pedig azért használtam, mert most már csak 2 ilyen matracuk van, azok meg annyira puhák, hogy alvásra -szerintem- használhatatlanok.)

Miért jó egy olyan ágy, aminek nincs pereme?

  • Például hogy ne zúzzuk szét a sípcsontunkat valahányszor felkelünk, vagy lefekszünk. Ilyen pl az IKEA Malm ágya. Szép formájú, de mivel az ágy váza túlnyúlik a matracon, könnyen bele lehet ütközni.
  • Magas emberek is megtalálják a számításaikat benne.
  • És persze a helytakarékosság sem elhanyagolható. Egy felnőtt matrac általában 2 m hosszú. Ha ehhez hozzávesszük az ágy peremet, maga az ágy külmérete 2,2 m minimum. Számtalanszor futottam bele, hogy pl lakóparki lakásokba csak 2,6 m egy hálószobának szánt szoba szélessége, ilyen helyekre egyszerűen be sem lehet kényelmes használatra körbejárhatóra tenni egy ilyen ágyat, mert a 40 cm szélesség nem elég a normál közlekedéshez. (min. 60 cm kell)  MALM Ágykeret, magas IKEA A valódi fafurnér az idő múlásával patinás külsőt ad az ágynak.

Szerintem a jó ágy ismérve:

  • kényelmes a matrac
  • van alatta elég tárolóhely-akár dobozokban elfér alatta pl tartalék ágynemű
  • kellően magas, kényelmes rá leülni is.

Az ágy dekorativitásához pedig két dolog kell:

  • és a szép ágynemű vagy ágytakaró.
  • fontos a szép fejtámla, ami lehet egyedi is, csinálhatsz te magad is..

A fejtámla gyakorlatilag bármiből készülhet: bontott ajtóból, raklapból, lehet kárpitozott, lécekből kirakott, vagy tükör... csak a képzelet szab határt.

 

Paris-interior-idea-Headboard

wooden headbord

brown headboard

Így az ágy választás receptje: Válassz egy igényeidnek megfelelő keretet, ehhez próbálj ki sok matracot és válaszd ki a legtutibbat, ha perem nélküli, akkor válassz hozzá fejvéget (ez persze plusz 10 cm), és vegyél hozzá szép ágytakarót, vagy ágyneműt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tertunder.blog.hu/api/trackback/id/tr267146679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása