Kézzel rajzolt tervek vagy fotorealisztikus 3D-s tervek?
2015. július 24. írta: Tértündér

Kézzel rajzolt tervek vagy fotorealisztikus 3D-s tervek?

Bár mostanában elég sok munkám van és a 3 gyerkőc is itthon tölti a nyarat, nagyon kevés időm van blogot írni, mégis szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy szuper oldalt, ahol ha lakásotok felújításán töritek a fejeteket, ki tudjátok próbálni montázsokban az összhatást:

http://www.otthonokesmegoldasok.hu

Ezen az oldalon rengeteg jó ötletet és tippet kaphattok lakberendezéssel, lakásvásárlással kapcsolatban is.

Nekem leginkább a montázskészítő program tetszik rajta. A bútorok egyszerűen behúzhatók, méretük szabadon alakítható.

Manapság, amikor  dúl a 3D látványtervezés a lakberendezésben, a laikusok azt hiszik, ez könnyű dolog, sitty-sutty megvan egy ilyen a számítógép világában.

Pedig nem.

Lakberendezni mindenképpen először funkcionálisan kell, utána kell felöltöztetni a lakást, először fejben, aztán fizikálisan. Ha valaki látványtervet akar, addigra egy lakberendezőben összeáll egy stílus, rengeteg elő és utómunka van tervezés esetén.

A tervekre sok-sok munkával kiválogatott és összehangolt bútorok, függönyök és lámpák kerülnek, a terv pedig csak a végső output.

Én személy szerint a 3D tervezés helyett sokkal inkább hiszek a kézi rajzokban, ahol érzékeltetni lehet a konkrétan kiválasztott bútorokat a térben, viszont viszonylag hamar elkészül, így egy ilyen terv 15-20 ezer forint. Egy látványtervező programban fix bútorok vannak feltöltve, azokból lehet gazdálkodni, ezután még sok munkával keresi meg neked a lakberendező a konszignációs listában a konkrétan kiírt, vagy hasonló darabokat. Ha pedig fotorealisztikus terveket szeretne a megrendelő, akkor minden egyes kiválasztott bútort előbb modellezni kell 3D-ben, utána beállítani a fényviszonyokat. Ezért kerül egy ilyen terv egyetlen lapja 40-70 ezer Forintba...

Szerintem legtöbbször elég egy térérzetet visszaadó kézi terv, akár skicc, azon viszont a konkrétan kiválasztott bútor szerepel. És azt gondolom elég valósághű, amit kapsz.

sam_8016.JPG

Tény, hogy van előnye is a számítógéppel készített terveknek-nagyon könnyű átszínezni, átrendezni ha már elkészült, de az elő- és az utómunkát nem lehet megspórolni vele.

Viszont minden lakberendezőnek kell a segítség abban, hogy mi is az, amilyen irányban el kell indulnia. Ezt, azon túl, hogy kiderítjük a lakással szemben támasztott elvárásokat, képekkel, montázsokkal szoktuk felmérni. Így derül ki a megrendelő ízlése. Mivel mindenkinek egyedi tervet készítünk, így sosem lesz pont ugyanolyan a terv, mint a hozott fényképen, hiszen alkalmazkodni kell a helyi adottságokhoz is.

De egy montázs rettentő sokat segít a megrendelő feltérképezésében.

Ezen a honlapon te is kipróbálhatod, melyik stílus tetszik neked.

Én a legutóbbi munkámat elkészítettem itt montázs formájában. Természetesen nem ugyanaz a szoba, nem ugyanazok a bútorok, de stílusában hasonló ahhoz, amit a megrendelő kívánt. Fekete-fehér enteriőr, csipetnyti pirossal.  A helyiség legyen modern, kényelmes, elegáns, de ne túl minimál. Ez volt a kérés. Szerettem volna egy térélményt nyújtó egyedi posztert, ami különlegessé teszi a helyiséget, ez lett a tervemben a hot spot. E köré szerveztem a bútorokat.

Az én montázsom ilyen lett:

 

modern_monokrom_montazs.jpg

Én szeretem.

Nektek hogy tetszik?

Ha tetszett a bejegyzés, vedd fel a kedvenceid közé a FB oldalam, hogy ne maradj le a következőről!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tertunder.blog.hu/api/trackback/id/tr317651252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása