Egy zugligeti lakás belsőépítészeti tervezése
2015. február 03. írta: Tértündér

Egy zugligeti lakás belsőépítészeti tervezése

Mára egy olyan munkámat hoztam, ahol meg tudom mutatni, miért is fontos, hogy akár régi vagy új lakás vásárlásnál, akár felújításnál Tértündér segítséget kérjetek. :)

Nem titkolom, hogy a legeslegjobban a terek formálását szeretem a lakberendezési munkának. Amikor egy lecsupaszított, főfalakkal határolt üres alaprajz van előttem, akkor szárnyal igazán a fantáziám. Mindig megpróbálom beleképzelni magam annak a helyébe és élethelyzetébe, aki a majdani lakó lesz, hogy a lehető legpraktikusabban tudja kihasználni minden centiméterét a lakásának, hogy mindennek legyen helye, hogy minden a lehető legkényelmesebb és legtágasabb legyen.

A következő lakás egy nagyon kedves 2 gyerekes házaspáré, akik költözés előtt 1 hónappal kérték a tanácsomat.

A lakásuk fantasztikus helyen van, fent a normafánál egy erdővel övezett területen. Még sosem láttam előtte olyan lakást, ahol a nappali ablakából kinézve a vaddisznó mama elkocog az ablak alatt a kicsinyeivel. :D

A lakás 2 lakás összenyitásából keletkezett, így 2 bejárati ajtajuk is van, amelyikből az egyiket belülről eltakarták, és most konyhaként funkcionált.

A legfőbb kérdés az volt, hogy hogyan lehet berendezni, és elkezdenék szétverni, hogy később csak félig kelljen már, hiszen az 1 hónap nagyon rövid idő volt a költözésig.

Igenám, de ebben az esetben nemigen volt félig szétverés...hiába burkolták volna újra a fürdőt, ha a terveikhez, ahogy a későbbiekben használni szerették volna, utána újra szét kellett volna bombázni, mert a falakat is mozgatni kellett.

Így lebeszéltem őket a festésen túli átalakításról, mert csak pénzkidobás lett volna. Mivel kb 1,5 évre rá tervezték a teljes átalakítást, így nem hagyhattam, hogy ennyi pénzt feleslegesen költsenek, inkább készítettünk a meglévő állapothoz egy berendezési vázlatot, ami kapaszkodó volt számukra, hogy hogyan is éljék túl kulturált körülmények között az elkövetkezendő időszakot, amikor már minden őket szolgálja, és szinte csak festettek, meg picit alakítgattak rajta.

Így nézett ki a lakás alaprajza:

jelenlegi_alaprajz.jpg

Ez lett a berendezési terv a jelen állapotra:

Már itt is megörültek, mert ők a bejárat melletti szobát szánták a 2 óvodáskorújuknak, és ők akartak a kisebbik szobába költözni, valahogy fel sem merült bennük, hogy fordítva is lehet, hiszen a 2 apróságot bőven kiszolgálja a kicsi szoba még 1,5 évig. Mivel szeretnek vendégeket fogadni, egy szimpla tolóajtó és egy gipszkarton fal megoldja a helyzetet, hogyan lehet vendégeskedni, ha a kicsik aludni mennek. 

berendezesi_terv.jpg

És ez a két távlati terv született:

Nyilván a szülők célja az volt, hogy mindkét gyereknek és nekik is külön hálójuk legyen, tágas amerikai konyhás nappalival, megfelelő mennyiségű tárolóhellyel. Illetve cél volt az is, hogy a lakás előtt húzódó folyosó valahogy integrálható legyen a lakáshoz.

1. verzió

budavari_tavlati2.jpg

Itt gyönyörűen elhatárolódik a közösségi és az intim zóna, mindennek megvan a maga helye. Normális méretű előszoba, rendes étkezőasztal, 2 fürdő, háztartási helyiség...

2. verzió

tavlati_terv1.jpg

Itt a folyosó jobban integrálható, konyhaszigetes a konyha, elkülönül a magán és a közösségi zóna, mindkét bejárat használható, mindennek jutott hely.

 

Én szeretem mindkettőt.

Ti melyiket választanátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://tertunder.blog.hu/api/trackback/id/tr617136473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.