Jön a tavasz! Erkélyre fel!
2015. március 08. írta: Tértündér

Jön a tavasz! Erkélyre fel!

Kis erkélyek, panel erkélyek, és társaik

Számtalanszor szembesülök vele, hogy milyen "kreatív" módon tudják emberek az erkélyüket, teraszukat elrejteni, lévén, hogy akármilyen kicsi is, szeretné mindenki, ha ez a lakásához tartozó terület egy kis intim zug lenne.

Építészetileg és terveken gyönyörű egy hatalmas lakóparkban egy áttört, vagy üveg korlát, viszont a gyakorlatban egyáltalán nem praktikus, és ahogy elkezdenek beszállingózni a lakók, a helyzet rosszabb lesz, mint gondolnánk. Sosem értem, hogy miért jobb egy olasz putrira hasonlító eredmény költözés után egy évvel, mint hogy kevésbé dekoratív, de zárt, vagy szeparált, normálisan használható teraszokat, erkélyeket csináljanak.

Mert mit tesznek a balkonnal a lakók?

Sutba dobva a közös koncepciót, egyénileg kezdik el valamilyen úton-módon sufnituninggal elszeparálni magukat.

  • legelterjedtebb megoldás a nád vagy gyékény felrögzítése...véleményem szerint ez nem követendő példa, bár a létjogosultságát abszolút megértem!

  • Ennél egy kulturáltabb megoldás: műborostyán tekercs felszerelése

babér v. borostyán levelekke

Borzasztó látni, hogy gyakorlatilag egy rumlis lomtárolóvá alakulnak át, mivel hazai viszonylatban sokszor egyéb tároló lehetőség nincs. Ide kerül a bicikli, a klíma kültéri egysége, a ruhaszárító, és minden olyan, ami szükséges, vagy épp szükségtelen. Na ez adja azt a jól bevált olaszos feelinget. Van egy rossz hírem! A szép erkély vagy terasz is azzal kezdődik, hogy szelektálni kell!

Ha már szeparálni kell, én így csinálnám:

Sichtschutz für neugierige Nachbarn

vagy így- ha nem vágyom a kíváncsi tekintetekre....egyébként meg hadd lássa mindenki milyen gyöngyszem az erkélyem, nem?:D

easy to roll up wood Venetian blinds are a good idea to get the shade you need just right

 

És hogy mit tegyünk hogy a  mi erkélyünk zöldebb legyen, mint a szomszédé?

  • Kezdjük az alapoknál: PADLÓ: az igazán otthonos erkélyek fa borításúak, vagy megjelenhet a mosott kavics, az apró kavicsokba sziget-szerűen elhelyezett fa vagy kő járólapok, esetleg műfű- bár ott vannak fenntartásaim a mezítlábazással.I am obsessed with wood and stone pebbles on balcony floors.  Must do.

 

Ideas To Refresh Small Balconies | Decozilla

Turn your balcony into a yard with astroturf. | 42 Ingeniously Easy Ways To Hide The Ugly Stuff In Your Home

I love everything about this balcony! so perfect for a drinks with friends after dinner or coffee and reading in the morning.

 

  • BÚTOROK: rettenetesen sok múlik rajtuk. Itt is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az erkély az otthonunk része, ha vannak selejtes bútorok, amiknek már a lakásban nincs helye, nem az a megoldás, hogy az erkélyen landolnak. Nem kell drága megoldásokban gondolkodni feltétlenül, készülhet a bútor raklapból, rossz autógumiból... de legyen benne koncepció!!! ha kicsi a hely, csinálhatsz padot leülésre, rengeteg helyet spórolhatsz vele. A raklapbútorok a reneszánszukat élik, igaz kell hozzá némi kézügyesség, de talán nem olyan nagy ördöngősség. Egy jó kis függőágy vagy függőszék és a házi wellness garantált! :Dc5c7649338147e594e0c7e7367d6fca8 (Copy)

outdoor seating. Or leave the top off for cute flower pot

Top 30 DIY Pallet Sofa Ideas | 101 Pallets These are really cool, wonder if we can make something like this for the garden.

Tiny balcony - Cozy small space - Blue and white and brown - hammock

5bb3e971030f7e3bb042961988324fdb (Copy)

I'd love to have a small area of bench seating at the edge of the balcony next to a low-ish table. The other end of the balcony would have low Turkish style seating. And lots and lots of plants in the remaining 'edge' space.

Decor | 装飾 | decoración | Arredamento | Décor | декорации | Manchester | Furnishings | Interior Design | Details |

Contemporary Loft Finds The Perfect Balance Between Cool And Elegant The loft has a very cool balcony. It’s small but very inviting and beautiful. The designer used Cumaru wood for the balcony seats and floor and he also designed the roof to match them.  Overall, the loft is very beautifully balanced. The combination of cement, distressed leather, natural linen, rich wood and the perfect wall décor makes this space a dream home.

  • NÖVÉNYEK!!! Ha nagyon kicsi a terület, helyezz el egy függőleges növényfalat

Balcony design with nice vertical garden

Balcony Gardens Ideas | Garden Ideas Picture

Nagyon szépek a sarokban rendezetten kialakított kis kertek. A titkuk a lépcsőzetes elhelyezés. Nekem bejön a szürkére festett zsalukő vagy tégla is:D

25 Cozy Balcony Decorating Ideas | Shelterness...great ideas after seeing a drab balcony off my room in Rome

 

Fun and inexpensive DIY planters. Perfect for balconies and small patios!

Love the idea of putting plants (succulents or even grass) in the a cinder block to soften the look (of a wall)

topiary, black stripe ticking, galvanized tins, baskets, crates...love everything!

Terraza interior, necesito ayuda para decorarla - Foro de InfoJardín

  • SZŐNYEGEK és PÁRNÁK és FÜGGÖNYÖK- fokozzák az otthonos hangulatot

 

Small Patio Decorating Ideas by Mandy from Fabric Paper Glue ...

Pintrest project completed!! Outdoor small patio/ balcony sectional, never mind the dirt on the rug, it got cleaned when it rained :)

If I found a magic lamp and a genie gave me three wishes I'd wish for my patio to look exactly like this.

  • LÁMPÁSOK és LÁMPÁK kötelező kellékei a meghitt hangulatnak

this-is-carolina:  fabulousandglamour:  leavetheclub:  http://leavetheclub.tumblr.com/     instagram     http://this-is-carolina.tumblr.com/

I think I'll start collecting lanterns ...

  • Ezen kívül egy jó kis sütögető, grillező vagy kerti kandalló, és jöhetnek a barátok, akik utána haza sem akarnak menni:)

Ha tetszett a poszt, örülök, ha a kedvenceid közé teszel (jobb felső sarok), és csatlakozhatsz a facebook oldalamhoz is ITT.

Ha van megoldásra váró feladatod, írj nekem, és megkeressük együtt a választ! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tertunder.blog.hu/api/trackback/id/tr717185683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2015.03.10. 08:30:16

Nagyon inspiráló! Idén mindenképp csinálok valamit az erkélyemmel. Sajnos nálam is lomtár... A képeken gyönyörű erkélyek vannak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy mind szuper helyen van. Olyan erkély, olyan kilátással, hogy az embernek van kedve ott időt eltölteni.
Én földszinti vagyok, a szemközti ház leárnyékol, így növényben be vagyok korlátozva. Az erkély előtt közvetlenül bűzös, forgalmas parkoló és annak kivezető utcája. Nem épp ideális ücsörgésre. Rohadt pici is. A másik gondom, hogy bár be vagyok rácsozva, lopnak, amit érnek. Bedugja az anyaszomorító a kezét, és viszi, amit ér. Persze érték nincs kinn, főleg nem ami kiférne a rácson, de növényt rendszeresen lopnak. Az eső beesik, de pocsolyákat kell elképzelni, így a fa felejtős, azonnal elrohad.
Viszont pár ötletet mindenképp megfogadok. Padot vagy két széket asztalkával mindenképp teszek ki, és teszek fel pár dekort. A műfüves borítás se rossz.

NGabor 2015.03.10. 08:30:24

Aztán jön a nyári zuhé, vagy egy kisebb szél... A legtöbb ötletet nem lehet 5 perc alatt elrámolni.

Tértündér 2015.03.10. 11:50:58

@Lenina Huxley:

Kedves Lenina!

Átérzem a helyzetet, de nem reménytelen egy ilyen pici, rácsos erkély sem, hidd el! Növénynek válassz valamilyen igénytelen futónövényt (én vadszőlővel próbálkoznék), ami gyorsan nő, így talán nem tépik le vagy viszik el, mint a muskátlit, vagy egyéb virágos növényeket, viszont ősszel is gyönyörű. Ha a rácsot kellően befutotta a növény, már te is nyugodtabban tudsz kint ülni.
Jó hír: a fa padlót sem kell rögtön elvetni:D Általában egy műanyag pattintós aljra vannak ráapplikálva, így tudod őket egymáshoz rögzíteni (pl. Ikea Platta) ezek legalább 1 cm-t emelnek a fán, így nem áll meg rajta a víz. Ha van az erkélyeden bármilyen vízelvezetés (általában ha zárt a mellvéd, egy kis cső akkor is van), akkor nyugodtan tehetsz le ilyet is. Ha kiteszed azt a pár dekort, biztosan szívesebben fogod használni. Ha zárt a 2 vége, oda talán már nem érnek be a tolvaj kezek.

Szép napot neked:)

Tértündér 2015.03.10. 12:07:21

@NGabor:
Kedves Gábor!

Nyilvánvalóan a helyi adottságokhoz kell igazodni, mást lehet egy 3 oldalról zárt erkéllyel megtenni és mást egy 3 oldalról nyitottal. Léteznek kifejezetten kültérre ajánlott textilek, amiből párnahuzat készíthető, illetve kaphatók kültéri szőnyegek is, így ezeket nem is kell elrámolni. Ha erős szélnek kitett az erkély, olyan dolgokat kell használni, amit nem tud könnyen elfújni, vagy felborítani a szél, illetve masszívabban kell rögzíteni mindent.

Szép napot kívánok:D

ekat 2015.03.10. 12:08:02

Mindenkinek, aki szeretné csinosítani az erkélyét, lennének jó ötletei, ha az az 'erkély' oldalról zárt, és ilyen nagy, mint a képeken szereplők...
Például a miénk viszont hagyományos fajta és méretű, 0,85x2,4m és az egész kiáll a házfalból. És nem tehetek alulra fát sem, mert nincs, ami megtartsa.
De azért szép, és a műborostyánnál mindenképpen ízlésesebb, a nádnál meg szebb és praktikusabb borításom van: műbambusz, Németo.-ból többfajta színben, hosszban és magasságban rendelhető, itt is van egy-két méret barkácsáruházakban. Szóval az enyém barna, 120 cm magas, azaz pont a korlátig fed, és ötméteres tekercsből lett méretre rövidítve és úgy végig rögzítve. Van egy pár kifele álló virágládám levendulákkal, az ablak párkányán cserepes fűszerek/paradicsom, a sarokban nyáron áll egy leander, és az erkélykorlátra van még rögzítve egy kis balkonasztal. Ha kinyitom, kifér mellé még két - nem műanyag - szék reggelizéshez, ha össze van csukva, akkor meg én férek ki a (még más helyre vett) fa nyugágyammal. :)

Kecskeszem 2015.03.14. 13:13:53

Kedves Tértündér, nem tudom, laktál-e valaha magas épületen erkélyes lakásban, vagy csak a guglival kerestél néhány képet... :) Hirtelen csak két gondolat:
1. Takarítás! Városon belül az erkélyek erősen porosodnak, pár nap alatt belepheti az egészet a finom por. Hogyan takarítanád a kavicsos padlódat? A növények leveleit ? Az ülőpárnákat?
2. Szél! MINDEN erkély kitett erős szélnek, bambuszrolók, törékeny növények teljesen kizártak IRL.

Tértündér 2015.03.14. 21:12:46

@Kecskeszem: Kedves Kecskeszem!
Városban lakom, és a porral nap, mint nap én is szembesülök. A kavicsot kefével porszívóznám, a növények leveleit rendszeresen permetezem. Az ülőpárnáim egy része vízhatlan anyaggal bevont, ezeket letörlöm, és vannak olyanok, amiket ha nem vagyunk kint, egyszerűen beszedek, és persze van váltó huzatom:). A szél tényleg tud károkat okozni, nyilván a helyi adottságokhoz kell alkalmazkodni egy erkély berendezésénél- bár ez minden egyéb belsőépítészeti és lakberendezési esetre igaz.( Pl. máshogy kell egy sötét földszinti garzonhoz hozzáállni és máshogy egy tetőtérhez, mást lehet egy hosszú egy ablakos térrel kezdeni, mint egy négyzetes, sok ablakossal.) - Egy erős szélnek kitett erkélyre lehet kitenni bukszust, tuját, fás szárú növényeket. Mindenkinek a saját körülményeihez kell megtalálni a legoptimálisabbat :D

zoktolk 2015.03.14. 21:14:07

@NGabor: Teljesen egyet kell értenem. A mi erkélyünk telibe északra néz. Nagyon kellemes nyáron, de a legkisebb szél is összehordja a kint található tárgyakat a szélvédett sarokba. A burkolathoz annyit, hogy imádnám fa parkettával az erkélyt, de tisztítani... A lágyan fújdogáló szellő is telehordja finom fekete porral, nemhogy egy komolyabb vihar. A függőleges növényeken már sokat gondolkodtam, de akkor fel kellene vennem valakit, aki kijár öntözni, amikor nem vagyunk itthon.

Tértündér 2015.03.14. 21:21:57

@zoktolk: Meglepő, tudom, de egyáltalán nem nehéz a fát takarítani. Lassan 5 éve van a teraszunk az IKEA Platta burkolatával borítva, egyszerűen össze szoktok porszívózni, sőt, évente 1x-2x-3x szétpattintjuk őket, és kiporszívózzuk az alatta összegyűlt koszt-nálunk sok-sok tűlevél érkezik minden szélnél. Hihetetlen strapabíró, nagyon jó rajta mezítláb, ha a gyerekek kiborítanak bármilyen vizet, nem kell azonnal törölni, mert befolyik a réseken, viszont könnyen kiszárad alóla.
A függőleges növényfalat meg lehet csinálni önöntözősre is, hamarosan készítek ehhez egy bejegyzést!

Leone_510 2015.03.15. 18:24:40

remek ötletek és poszt, köcce

UdjanMineck 2015.05.17. 13:43:37

Kedves Tértündér!

Tudnál ajánlani boltot, ahol műborostyánt lehet venni (gondolom, tekercselve)? Teraszra szeretném, kültérre.

A többiektől is kérdezném. :)

Köszönöm!!

Tértündér 2015.05.17. 15:18:34

Szia!

nem pont tekercsben, de girlandban és panelben találtam, és egyedileg is készítenek levéltakarót a Greendecor-nál. (www.greendecor.hu)
süti beállítások módosítása