Lépcsőt? gipszbetonból!
2015. május 12. írta: Tértündér

Lépcsőt? gipszbetonból!

Régóta érik bennem egy lépcsős poszt, mert szeretnék bemutatni egy olyan technológiát, ami még szakmai berkekben sem ismert mindenki által, sőt... építész és építőmérnök barátaink csodálkoznak rá erre a technológiára, én pedig csak dicsérni tudom.

Amikor lépcsőt akarunk csináltatni, a köztudatban általában a vasbetonból készített, az acél, a fa, illetve valamelyik hibrid megoldás él- pl. acél tartóváz, fával borítva. Ennek a szerkezetnek 2 hibája van szerintem, az egyik, hogy mindig nyikorogni fog, a másik, hogy a finom csomópontok az acél tulajdonságai miatt nincsenek kellőképpen eldolgozva. A beton lépcsőt boríthatjuk szintén fával , vagy parkettával, hidegburkolattal, két hátránya van, az egyik, hogy sok idő, míg járható, a másik, hogy nehéz.

Egész tavaly nyárig én sem ismertem más alternatívát, míg szembe nem jött velem a gipszbeton lépcső.

Hát ez valami fantasztikus... 3 nap alatt kész van és járható, könnyű, csodaszép az élképzése alulról is, szépen eldolgozottak a csomópontok, és csak 5 cm vastag a szerkezet, ráadásul nem kell locsolgatni. Bármilyen hihetetlen, masszív! És árban majdnem ugyanott van, mint egy acél váz:) Köszönet a Gáspár lépcsőnek érte!

A technológia a következő:

A pontosan felmért helyre, 3D-ben kiszerkesztett rajz készül, a fellépési magasságnál figyelembe véve, hogy a későbbiek során milyen burkolatot fog kapni. Ezután a falra is felrajzolják a lépcső vonalvezetését, kifuratolják a vasalat helyét. (Ha valakinek nem kellőképpen teherbíró a fala, annak 2 oldalt alátámasztják.) Lerakják az első fokot, belekerül az előre meghajlított vasalás.

Maga a lépcső alapja egy előre gyártott gipsz alapú szendvics panel műanyag távtartókkal, ami nagyon könnyen méretre szabható. Gyakorlatilag ez a gipsz ellátja a zsaluzat funkcióját, illetve ez szívja el a különleges betonból a vizet, hogy hamar járható legyen. Miután a zsaluzat és a vasalat a helyén, híg betont öntenek be, hogy kitöltsenek minden hézagot. Az orsótérbe menetes szárat betonoznak, ehhez rögzíthető a későbbiekben a korlát.Az orsótér alakját igény szerint szabják.

A fokok előrehaladtával persze alá van dúcolva az egész, lécekkel, oszlopokkal, pillanatszorítókkal.

Első nap végére elkészül a lépcső olyan szintig, hogy csak az utolsó pár fok hiányzik, ezt nem tudják bezárni, mert ezt már csak az elkészült fokok megszilárdulása után tudják elkészíteni. Másnap járható.

Második nap végére kész a teljes lépcső. ezután már csak egy 1 cm vastag simító réteget kap felülről a 3. napon, és ki kell zsaluzni. A 4. nap járható.

Ezután csak egy glettelés-festés kell neki alulról, illetve megkapja a burkolatát. Látható, hogy a végeredmény milyen letisztult, és hogy helykihasználás szempontjából is a maximumot hozza.

Ha valaki lépcső építésen gondolkodik, vagy a meglévő acél vázasát szeretné korszerűsíteni, mindenképp ajánlom figyelmébe ezt az alternatívát:) A Gáspár lépcső csapata profi munkát végzett, csak ajánlhatom őket!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a facebook oldalamhoz, hogy nem maradj le a következőről.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tertunder.blog.hu/api/trackback/id/tr807453438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.zsófi 2015.06.26. 23:12:06

Érdeklődnék, hogy lehet-e ezt a fajta lépcső fokait fával burkolni, s ha igen, hogyan?

Válaszod előre is köszönöm!
Zsófi

Tértündér 2015.06.26. 23:13:00

Kedves Zsófi!

Igen, lehet. Ragasztani kell.
süti beállítások módosítása